Billy

Het verhaal van Billy Maluw

Zijn verhaal

Billy Maluw is een singer/songwriter, pianist en componist. Hij werd op 2 mei 1984 geboren in Purmerend en woont nu in Amsterdam.

Toen Billy 13 was begon zijn muzikale verslaving. Hij nam pianolessen op de muziekschool Waterland bij Afke Borst. Daar kwam Billy al snel in aanraking met verschillende muziekstijlen en ensembles. Na vier jaar les werd hij toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium van Amsterdam (CVA) met als studierichting klassiek piano. Op het CVA genoot Billy lessen van Marjes Benoist en Matthijs Verschoor. Na een studie klassieke muziek besloot hij zich verder te ontwikkelen in de jazz. Hij werd hiervoor toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kreeg daar les van Juraj Stanik.

“Billy weet als hij optreedt keer op keer zijn publiek te raken, te vermaken en los te laten gaan.”

Billy zong al voor hij piano leerde spelen. Maar sinds zijn deelname aan de eerste editie van The Voice of Holland is zijn passie voor live performen (zingend) geboren. Door TVOH kreeg hij de gelegenheid om bij verschillende optredens zijn eigen nummers ten gehore te brengen. Hier haalt Billy zijn grootste voldoening uit. ‘Zingen is voor mij de meest directe manier van communiceren met mijn publiek. Via mijn stem bereik ik mijn publiek direct, als persoon. Bij piano spelen gaat dat via mijn instrument. Zingen komt echt van binnenuit. Als ik dat kan combineren met uitvoeren van mijn eigen werk ben ik op m’n gelukkigst!’

Billy Maluw is een soul-volle singer/songwriter die zich momenteel volledig stort op het schrijven en uitvoeren van zijn eigen songs. Voorheen begaf hij zich echter ook in vele andere muzikale omgevingen. Zo voerde hij het volledige pianoconcert van Edvard Grieg uit, schreef de muziek voor het cabaretprogramma ‘Ca Bien’ van Sabine Beens en speelde met de band Ten Sharp in Moskou. Verder begeleide Billy artiesten zoals Jamai Loman en schrijft/arrangeert hij muziek voor andere zangers, musicals en theatershows. In 2015 bundelde hij al zijn talenten in een eigen one-man show ‘CODA’ (onder regie van Paul van Ewijk) en trok hiermee volle zalen.

Billy volgt nu zijn grootste ambitie en dat is uitbrengen en uitvoeren van zijn eigen werk. In mei 2016 presenteerde Billy in een uitverkochte Melkweg Amsterdam zijn eerste EP. Hier staan drie zelf geschreven songs op die hij in samenwerking met Hayp-music produceerde. Het zijn soul-volle/funky nummers met een high energy vibe. In januari staat de release van zijn eerste single gepland.

Billy weet als hij optreedt keer op keer zijn publiek te raken, te vermaken en los te laten gaan.

Vanaf het moment dat Billy piano speelde is hij ook gaan lesgeven. ‘Er is niets mooiers dan mensen aan te steken met mijn liefde voor muziek. Ook via lesgeven.’ Billy heeft inmiddels zijn eigen muziekschool waar hij lesgeeft aan zo’n 40 studenten, zowel piano als zang. Daarnaast is hij een veelgevraagd docent aan de Frank Sanders Academie. Hij begeleidt hier onder andere lessen van top docenten zoals Karin Bloemen, Marjolein Touw en Jimmy Hutschinson. Voor verschillende producties van deze prestigieuze muziektheater-opleiding componeert en arrangeert hij de muziek en neemt hij de muzikale leiding voor zijn rekening.